• 900x300djeca.jpg
  • 900x300Panorama-3.jpg
  • 900x300stinji-do.jpg
  • cover1013.jpg
  • cover10113.jpg

becoo

SKOLA

Devastacija šuma na Bjelašnici u posljednje godine uzela je velikog maha. Bez ikakvih studija o zaštiti okoliša, bez odobrenja nadležnih organa sjeku se velike površine šuma radi izgradnje objekata.

Prema našim saznanjima ovo načelniku općine Trnovo i njegovim saradnicima nije dovoljno, već pripremaju jedan još veći ekocid na olimpijskoj planini Bjelašnici. Žele to i ozakoniti kroz provedbu izmjena i dopuna regiulacijskog plana Bjelašnice.

U postojećem planu je šuma iznad Babinog Dola, a prema Crnom Vrhu označena kao prašuma, što i stvarno jeste.

Više...

SKOLA

U subotu, 14.10.2017. godine, na prelijepoj planini Visočici, električna pila je radila cijeli dan u šumi!

Kamion bez registarskuh oznaka je „marljivo“ prevozio već ispilana drva!

Ovo može samo u Bosni i Hercegovini!!!

Više...

SKOLA

EEkocid od strane općine Trnovo na Babinom dolu uz šutnju Kantona Sarajevo će imati dalekosežne posljedice za budućnost Kantona Sarajevo!

Bespravna sječa šume, da bi se napravilo ogromno naselje, da bi se pojedinci obogatili, a da u isto vrijeme nemamo odgovarajuću infrastrukturu za fekalije i otpadne vode iz novog naselja, rezultirat će da će građani Kantona Sarajevo godišnje plaćati za uvoz vode za piće cca dvije milijarde KM! U katastru općine Trnovo, ove šume su zavedene kao livade!

Više...

SKOLA

Ambrozija (lat. Ambrosia artemisiifolia) To je veoma raširen korov kojeg možete u izobilju naći u Osjeku /Općina - Ilidža

 

Ambrozija je porijeklom iz Sjeverne Amerike, odakle je u Evropu uvezena kontaminiranim pošiljkama sjemena. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim uslovima okoline, u Evropi se veoma brzo i la'ko širi, kako na poljoprivrednim tako i na nepoljoprivrednim zemljištima. Veoma često raste na napuštenim zemljištima, pored puteva, pruga, na međama, đubrištima, pored kuća i slično.

Više...