• 900x300djeca.jpg
  • 900x300Panorama-3.jpg
  • 900x300stinji-do.jpg
  • cover1013.jpg
  • cover10113.jpg

SKOLADragi ekolozi, ljubitelji prirode,

U periodu od 6-7 godina naših pokušaja da regenerišemo prirodu na lokalitetu južnih padina Bjelašnice pošumljavajući ogoljele/devastirane površine koje su nekada bile obilato prekrivene gustim šumama bijelog i crnog bora, stekli smo veliko iskustvo u borbi za prirodu.


Posljednji eksperiment sa sađenjem sjemena crnog bora u školjke od jaja i presađivanje u grmove je povećao šanse za veći postotak primljenih sadnica.
Stoga, BeEco poziva sve zainteresirane, naročito roditelje sa djecom, da se priključe akciji pošumljavanja pod sloganom “ZASADI SVOJU ŠUMU” koju ćemo upriličiti u periodu od konca septembra do sredine oktobra 2014. godine.

Akcija je zamišljena kako slijedi:
1.     Član porodice/tima treba da prijavi svoj tim na mail  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili na telefon 061/275-436.
2.     Dogovori se sa predstavnikom BeEco-a da preuzme 10 sjemenki crnog bora.
3.     Kod kuće napune školjku od jaja humusom i u svaku rupu /za jaje/ ubaci po jednu sjemenku. Svaki dan obavezno zalivati. Za 10-tak dana se očekuje da nikne mali crni bor koji će nakon dodatnih 10 dana pokazati zelene iglice.
4.     Na dogovoreni dan, nosi se školjka sa mladim sadnicama na dogovoreni teren.
5.     Kada se odabere grm gdje će se saditi, napravi se malo udubljenje u zemlji i tu se postavi sadnica zajedno sa odsječenim kartonom u koji se položilo sjeme. Doda se malkice zemlje sa krtičnjaka l lagano nabije rukama. Vremenom će karton istruhnuti, a mlada beba sadnica ce tu da stvori svoje stanište, svoj novi dom ?;
6.     Iskustvo govori da je za sadnju 10 sadnica potrebno cca 20 minuta!
Molimo sve zainteresirane da se odmah prijave ?!
Akcija je logičan slijed predhodnih akcija pošumljavanja u organizaciji BeEco-a. Cilj je vratiti život u prirodu gdje je harmonija narušena, djeci približiti prirodu uz druženje sa svojim roditeljima i vršnjacima. Poslije akcije, planirano je druženje uz loptu za djecu i“prigodan” zalogaj za sve učesnike!!!

Srdačno se zahvaljujemo i očekujemo Vaše pozive!