• 900x300djeca.jpg
  • 900x300Panorama-3.jpg
  • 900x300stinji-do.jpg
  • cover1013.jpg
  • cover10113.jpg

SKOLA

Cijenjeni stanovnici Kantona Sarajevo,

Povodom intenzivne izgradnje na Bjelašnici, sječe stogodišnjih stabala pored skijaških staza, došlo je do negodovanja javnosti zbog bojazni da je ugrožen  ekosistem na Babinom dolu.

Poznato je da su kanalizacione cijevi sa Bjelašnice  promjera 30 fi, ne mogu odgovoriti potrebama sadašnjeg-postojećeg naselja ,  a kamoli nadolazeće stihijske gradnje.

Zbog bojazni, da je aktivnost, u organizaciji Općine Trnovo, dodatna opasnost na već ugroženu sudbinu naše vode, uputili smo pismo Ministarstvu prostornog uređenja građenja i zaštite okoliša KS u kojem smo zatražili odgovor:“Jesul oni dali dozvolu za ovu vrstu EKOCIDA“?

 

Pismo se šalje također na slijedeće adrtese;

·        Federalno ministarstvo turizma i okoliša

·        Ministarstvo privrede kantona Sarajevo,

·        Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

·        Premijeru Elvedinu Konakoviću, Premijeru KS

 

Sa zaprepaštenjem smo konstatirali sječu nekoliko stotina stabala u Babinom Dolu na Bjelašnici, uz skijašku stazu i ciljnom prostoru Olimpjskog spusta. Budući da se radi o izuzetno kvalitetnom drveću, šumi koja je proglašena kao zaštitna šuma - šuma u zaštiti skijaških staza, pokušali smo dobiti informacije o izdavanju dozvola za ovu sječu, kako u smislu krčenja, tako i u smislu zaštite okoliša

 

Kako se na mjestu šume grade izuzetno veliki objekti, a za koje je prije gradnje, sukladno Zakonu o zaštiti okoliša, potrebno dobiti okolišnu dozvolu, molimo za informaciju da li je Vaše ministarstvo izdalo okolišne dozvole, kao i da li je dalo suglasnost za ovoliku sječu šume, tim prije što nismo nigdje vidjeli da je prije izdavanja okolišne dozvole objavljena javna raspravu uvida u studiju zaštite okoliša na spomenutoj lokaciji.

SKOLA

Prema našim saznanjima radi se o zemljištu koje je bilo u vlasništvu KJP Olimpijski centar Sarajevo – ZOI'84, i za koji je bio evidentiran spor u Općinskom sudu u Sarajevu.

Ovdje želimo posebno naglasiti značaj ove šume ne samo u kvaliteti održavanja zraka u Babinom Dolu, zaštiti skijaških staza, već i u velikom značaju za vode ovog područja, a koje snabdijevaju izvorišta u Sarajevskom polju.

SKOLA

Također ovako velika gradnja sa garažama u kojima će se nalaziti veliki broj vozila će biti veliki zagađivač okoliša, sa katastrofalnim posljedicama po olimpijsku planinu Bjelašnicu.

U gore navedenom smislu molimo Vas da nas obavijestite da li je Vaše ministarstvo izdalo okolišne dozvole i dalo saglasnosti za ovaku gradnju u Babinom Dolu na Bjelašnici, kako bi mogli poduzeti konkretne akcije protiv aktera ovog, slobodno možemo reči, zločina na prirodu i okoliš u našem Kantonu.

SKOLA

Nadajući se brzoj Vašoj reakciji izražavamo unaprijed iskrenu zahvalnost i duboko poštovanje.

 

SKOLA

SKOLA

SKOLA