• 900x300djeca.jpg
  • 900x300Panorama-3.jpg
  • 900x300stinji-do.jpg
  • cover1013.jpg
  • cover10113.jpg

sviUdruženje BeEco je 05. oktobra organizovao svoj prvi Festival gljiva na području Igmana i Bjelašnice gdje su uz stručnu pomoć prof. Mustafe Šalaka, vrsnog poznavaoca gljiva, održali školu u prirodi za BeEco aktiviste

Najpovoljniji period za branje gljiva jeste upravo jesen. Period počinje sa prestankom ljetnih vrućina, kada se dani skrate i nastanu razdoblja sitnih kiša i obilne rose. Ovi faktori (kiša, rosa, uz relativno povoljnu temperaturu zemljišta) povoljno djeluju na rast gljiva. U ovom periodu su gljive čak zdravije, jer su razni insekti završili svoju reproduktivnu misiju.

licabracofg

Četinarske šume u jesen su prepune gljiva, jer one bolje čuvaju konstantnu temperaturu zemlje i vlažnost. Karakteristične vrste su: vučje meso, sunčanica, kuštravka, grmača, medenjača, martinčica, bukovača, ovčarka, maslenka, modrikača, prosenjak, mrka truba, maglenka, stoglavka i naravno vrganji, djedovi i rujnice.
dijanamirza

Na Festivalu gljiva kojem su prisustvovali aktivsti u dobnoj granici od 10- 70 godina, brali smo vrganje, rujnice, medvjeđu šapu, judino uho, puhare, krasnice, a prof. Šalaka je tokom branja, u okviru BeEco škole u prirodi, objasnio kako gljive prepoznati, razlikovati jestive od nejestivih te pravilno ih brati.

salaka