• 900x300djeca.jpg
  • 900x300Panorama-3.jpg
  • 900x300stinji-do.jpg
  • cover1013.jpg
  • cover10113.jpg

becoo

SKOLA

Poslije 7 godina, expertni tim BeEco, u sastavu Prof. Duško
Stajić, Prof Kazimir Levarda i Nizar Zaćiragić, odlaze na lice
mjesta da provjere da li su se sadnice primile?
Sa oduševljenjem smo odkrili da su se sve sadnice primile
i primjetno narasle!

Više...

SKOLA

Najučinkovitiji način za borbu protiv globalnog zagrijavanja je sadnja velikog broja stabala, sugerira se u istraživanju švicarskih naučnika.

Novim istraživanjem se ukazuje na potrebu za smanjenjem sagorijevanja nafte, ugljena i plina, navodeći ih kao glavne uzroke globalnog zagrijavanja, piše Phys.org.

Više...

SKOLA

Devastacija šuma na Bjelašnici u posljednje godine uzela je velikog maha. Bez ikakvih studija o zaštiti okoliša, bez odobrenja nadležnih organa sjeku se velike površine šuma radi izgradnje objekata.

Prema našim saznanjima ovo načelniku općine Trnovo i njegovim saradnicima nije dovoljno, već pripremaju jedan još veći ekocid na olimpijskoj planini Bjelašnici. Žele to i ozakoniti kroz provedbu izmjena i dopuna regiulacijskog plana Bjelašnice.

U postojećem planu je šuma iznad Babinog Dola, a prema Crnom Vrhu označena kao prašuma, što i stvarno jeste.

Više...

SKOLA

U subotu, 14.10.2017. godine, na prelijepoj planini Visočici, električna pila je radila cijeli dan u šumi!

Kamion bez registarskuh oznaka je „marljivo“ prevozio već ispilana drva!

Ovo može samo u Bosni i Hercegovini!!!

Više...

SKOLA

Ambrozija (lat. Ambrosia artemisiifolia) To je veoma raširen korov kojeg možete u izobilju naći u Osjeku /Općina - Ilidža

 

Ambrozija je porijeklom iz Sjeverne Amerike, odakle je u Evropu uvezena kontaminiranim pošiljkama sjemena. Zbog svoje izuzetno velike reprodukcijske moći, ali i dobre sposobnosti prilagođavanja novim uslovima okoline, u Evropi se veoma brzo i la'ko širi, kako na poljoprivrednim tako i na nepoljoprivrednim zemljištima. Veoma često raste na napuštenim zemljištima, pored puteva, pruga, na međama, đubrištima, pored kuća i slično.

Više...

SKOLA

EEkocid od strane općine Trnovo na Babinom dolu uz šutnju Kantona Sarajevo će imati dalekosežne posljedice za budućnost Kantona Sarajevo!

Bespravna sječa šume, da bi se napravilo ogromno naselje, da bi se pojedinci obogatili, a da u isto vrijeme nemamo odgovarajuću infrastrukturu za fekalije i otpadne vode iz novog naselja, rezultirat će da će građani Kantona Sarajevo godišnje plaćati za uvoz vode za piće cca dvije milijarde KM! U katastru općine Trnovo, ove šume su zavedene kao livade!

Više...

BEECO

Dana 12.06.2017. godine sa početkom u 12.30 sati u dvorani Olimpijskog muzeja na Zetri se održava Okrugli stol na temu „ZAGAĐIVANJE VODA GRADA SARAJEVA“ u ORGANIZACIJI BeEco-a!

Okrugli stol će početi sa prezentacijama gospode Slavka Maleć /Direktor ZETRE u vrijeme osnivanja i održavanja XIV Zimskih Olimpijskih Igara/  i Mladena Rudež, /Eksperta za održivi razvoj i zaštitu okoliša/, u prilogu.

Više...

BEECO

Dana 12.06.2017. godine sa početkom u 12.30 sati u dvorani Olimpijskog muzeja na Zetri se održava Okrugli stol na temu „ZAGAĐIVANJE VODA GRADA SARAJEVA“ u ORGANIZACIJI BeEco-a!

Okrugli stol će početi sa prezentacijama gospode Slavka Maleć /Direktor ZETRE u vrijeme osnivanja i održavanja XIV Zimskih Olimpijskih Igara/  i Mladena Rudež, /Eksperta za održivi razvoj i zaštitu okoliša/, u prilogu.

Više...

SKOLA

BeEco je još 2009. godine otkrio curenje fekalija na potezu Babin Do Veliko Polje. Ovu informaciju je poslao svim medijima, Kantonu Sarajevo i općinama Trnovo i Hadžići.

Da li se osam godina kasnije išta promijenilo?

Više...

SKOLA

25.Novembra, 2016.godine, u čast Dana državnosti, aktivisti BeEco-a su pošumljavali na goletima bjelašnice iznad sela Umoljani!

Pošumljavale su  se sadnice po grmovima smreke, koje je Udruženju poklonio magistar šumarstva Zejnil Berilo!

Imali smo sreće da je kiša počela padati pri kraju akcije!

Više...

SKOLA

Upravljanje šumama i šumskim zemljištima podrazumijeva poslove planiranja, kontrole i nadzora korištenja šuma i šumskog zemljišta i divljači.

Šume i šumska zemljišta, kao dobro od općeg interesa, uživaju posebnu brigu i zaštitu države BiH, Federacije, kantona i jedinica lokalne samouprave pod uslovima i na način kako bi odredila Strategija razvoja šumarstva (nema ja na nivou BiH), Program razvoja šumarstva (u toku izrada u Federaciji) te na bazi ta dva dokumenta izrada Zakona o šumama (poštujući principe EU i lokalnu zajednicu, tj. Ustav BiH).

Šume u Kantonu Sarajevo su komunalne i one trebaju da zadovolje ekološke, socijalne i na kraju privredne funkcije.

Više...

SKOLA

·       25. XI 2016.godine, u cilju proslave Dana Državnosti Bosne i Hercegovine, BeEco Vas poziva da se priključite pošumljavanju na lokalitetu Umoljani!

·       Plan je sađenje sadnica u grmlju smreke na području gdje je nastala najveće devastacija terena.

·       Sastanak je u 10:01h na Bjelašnici u kafiću iznad hotela HAN.

·       Sadnice crnog bora i smrče smo dobili na poklon od gospodina Zejnila Berila

·       Očekuje se oblačno vrijeme sa temperaturom cca 10 stepeni, sa pokojom kapljicom kiše!

Više...

SKOLA

Cijenjeni stanovnici Kantona Sarajevo,

Povodom intenzivne izgradnje na Bjelašnici, sječe stogodišnjih stabala pored skijaških staza, došlo je do negodovanja javnosti zbog bojazni da je ugrožen  ekosistem na Babinom dolu.

Poznato je da su kanalizacione cijevi sa Bjelašnice  promjera 30 fi, ne mogu odgovoriti potrebama sadašnjeg-postojećeg naselja ,  a kamoli nadolazeće stihijske gradnje.

Zbog bojazni, da je aktivnost, u organizaciji Općine Trnovo, dodatna opasnost na već ugroženu sudbinu naše vode, uputili smo pismo Ministarstvu prostornog uređenja građenja i zaštite okoliša KS u kojem smo zatražili odgovor:“Jesul oni dali dozvolu za ovu vrstu EKOCIDA“?

Više...

SKOLA

Cijenjeni stanovnici Kantona Sarajevo,

Slijedom apela, kojeg je Udruženje BeEco uputilo na  10 relevantnih adresa u Federaciji i Kantonu Sarajevo, dobili smo odgovor i od Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja  u kojem potvrđuju sve naše navode i izražavaju spremnost da u punom kapacitetu pomognu zaustavljanju eskaliranja daljeg zagađenja sarajevske vode.

 


Odgovor ustanove u prilogu:

 

SKOLA

 

 

 

 

SKOLA

Cijenjeni stanovnici Kantona Sarajevo,

Slijedom apela, kojeg je Udruženje BeEco uputilo na  10 relevantnih adresa u Federaciji i Kantonu Sarajevo, dobili smo prvi odgovor od Kantonalnog Zavoda za planiranje razvoja kantona u kojem potvrđuju sve naše navode i izražavaju spremnost da u punom kapacitetu pomognu zaustavljanju eskaliranja daljeg zagađenja sarajevske vode.

Nažalost, predizborno je vrijeme i važnije vijesti su otvaranje Pionirske doline, predizborbna asfaltiranja i čišćenja parkova, posjeta školama i hendikepiranoj djeci,....a najveći naš problem se gura pod tepih kako izborna kampanja načelnika za Ilidžu, Hadžiće i Trnovo ne bi bila narušena.


Odgovor zavoda u prilogu:

 

SKOLA

 

 

SKOLA

 

SKOLA

Rijeka Bosna izvire na istom mjestu milione godina i uvijek se mogla piti na samom izvorištu!!! U zadnjih 20 godina, kako je  krenula izgradnja na Bjelašnici i neopravdana izgradnja u vodozaštitnoj zoni /općina Ilidža/ ne preporučuje se kupanje na Vrelu Bosne jer se može dobiti gljivično oboljenje, a pogotovo za piće!


Grad Sarajevo je dobio Božiji dar, prekrasnu ukusnu vodu koju stanovnik grada plaća 1,22 KM po m3 / Jedan kubik 1.000 litara/ što znači da svaki stanovnik plaća manje od jednog pfeninga litru vode!

Posljednja otkrića govore da kanalizacioni sistem na Bjelašnici ne može odgovoriti potrebama sadašnjeg naselja, a pogotovo novom naselju /veličine Dobrinje/ koje se planira graditi na Olimpijskoj ljepotici Bjelašnici!!

Ukoliko se dodatno voda zagadi, ukoliko ne reagiramo na vrijeme, bojimo se da ćemo morati uvoziti vodu i plaćati 1KM po litri za Janu ili Knjaz Miloš! Sa sadašnjih 500.000 stanovnika, ako računamo da svako pije i troši za kuhanje u prosjeku 2,5 litara vode dnevno, računica kaže da će Kanton Sarajevo trošiti na uvoz vode 1.250.000,00 KM dnevno ili 456 miliona KM godišnje!!

Za 25 godina se planira naseliti 1,5 miliona ljudi u Kanton Sarajevo što bi značilo da bi stanovnici Kantona Sarajevo plaćali dvije milijarde KM godišnje za uvoz vode!

Pitamo se, jesu li te dozvole validne i ko ih je pravio?! Da li su stručne osobe bile primorane da svoju stručnost „popljuju“ da bi pod pritiskom izdali navedene dozvole!?

Pozivamo sve građane Kantona Sarajevo, bez obzira na naciju, vjeru i stranačku pripadnost, da dignu glas u cilju zaštite naše vode! U svijetu se već vode ratovi za vodu, a mi svoju uništavamo!!!

U cilju zaštite planina Bjelašnice i Igman,  odnosno našeg najvećeg blaga VODE, BeEco je poslao slijedeći apel na 9 adresa navedenih institucija kako slijedi:


*    KABINET PREMIJERA VLADE KANTONA SARAJEVO

*    MINISTARSTVO PROSTORNOG UREĐENJA, GRAĐENJA I ZAŠTITE OKOLIŠA

*    MINISTARSTVO KOMUNALNE PRIVREDE I INFRASTRUKTURE

*    KANTONALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE

*    KANTONALNA JAVNA USTANOVA ZAŠTIČENA PODRUČJA

*    FEDERALNO MINISTARSTVO OKOLIŠA I TURIZMA

*    FEDERALNO MINISTARSTVOPOLJOPRIVREDE, VODOPRIVREDE I ŠUMARSTVA

*    AGENCIJA VODNOG PODRUČJA RIJEKE SAVE

*    FEDERALNA UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE


Dragi građani Kantona Sarajevo, alarm se davno upalio! Ovo je naš trenutno najveći problem! Veći od kosog lifta na Ciglanama, pasa lutalica po gradu, Trebevičke žičare, problema sa Grasom,...

 

SKOLA

 

 

SKOLA

SKOLA

Mjesečna naplata za MojaTV:

TRI MJESECA po 50% popusta na pretplatu, uz bilo koji obabrani Moja TV paket!

Ostali benefiti:

Više...

SKOLACijenjeni članovi BeEco-a, obavještavamo Vas da je 01. II 2016.godine, naša draga Profesorica Irma Kolar napustila ovaj svijet!

Više...

SKOLAU nedjelju, 08.11 2015.godine, 26 članova i volontera BeEco-a su od Medine bare pa do doma Stanari odnijeli cca 50 sadnica bijelog bora Pinus sylvestris

Više...

Staza

·         U nedjelju je izlet do doma Stanari na Bjelašnici

·         Sastanak je kod KRUPCA u 9:30h

Više...

U srijedu, 07.X 2015.godine, članovi i simpatizeri BeEco-a su pošumili trim stazu Atletskog poligona na Koševu koje je u vlasništvu Atletskog kluba Sarajevo.

Više...

Staza

U srijedu, 07.10.2015.godine, BeEco, u suradnji sa Atletskim Klubom Sarajevo, organizira pošumljavanje trim staze kako bi naši mladi atletičari mogli trčati u hladovini!

Više...

SKOLA

U subotu 30.05.2015. godine, aktivisti BeEco-a su očistili smeće na sankaškoj stazi od V krivine pa do ciljne kućice.

Zahvaljujemo se školi košarke GEN na učešću u ovoj akciji. Koji su poslije uspješno završene akcije igrali basketa na igralištu na Brusu.

Više...

SKOLA

Ekolozi,

Pozivamo vas sve da nam se pridružite u subotu 30.05.2015.godine u akciji „Čišćenje terena oko Bob staze na Trebeviću“.

Planirano je da se sastanemo na parkingu kod skretanja za BOB stazu u 9:00 sati.

Svi zainteresirani volonteri se mole da ponesu po 1-2 crne kese i rukavice.

Više...

SKOLAU dogovoru sa sankaškim Savezom BiH, dogovorili smo se da prva sunčana subota u mjesecu maju volontiramo na čišćenju terena oko bob i sankaške staze. Za sve ove godine, nakupilo se jako puno plastičnih flaša i kesa koje treba „oteti“ iz zagrljaja trave i žbunja.

Više...

SKOLADragi BeEco-vci,
·      Kao što smo jesenas nagovjestili, približava se nastavak proljetnog pošumljavanja ogoljelih padina Bjelašnice.
·      Pozivam sve zainteresirane da preuzmu sjeme crnog bora, nabave prazne školjke od jaja, napune humusom i polože sjemenke u rupe od školjki.

 

Više...

SKOLA

Drugi o nama: Članak iz aprilskog izdanja magazina "5 plus"

Više...

SKOLA02.11.2014. godine, u bijegu od Sarajevskog jesenjeg smoga, preko 50 članova BeEco-a se uputilo na obronke Bjelašnice. BeEco je spremio preko 150 sadnica crnog bora, a volje i morala članovima nije nedostajalo.

Više...

SKOLA*      Akcija pošumljavanja je dogovorena za 02. XI 2014-nedjelja!
*      Koordinirali smo vremensku prognozu sa gospodarom vasione i on je obecao da će nam poslati malo sunca!
*      Sastanak je u 10:00 sati na Bjelašnici u kafiću iznad hotela HAN a do jedinog granapa!!

Više...