• 900x300djeca.jpg
  • 900x300Panorama-3.jpg
  • 900x300stinji-do.jpg
  • cover1013.jpg
  • cover10113.jpg

becoo

photoHIKutak za BeEco sporni trenutak

Prilikom odlaska na đenazu Čika Miši, članovi BeEca  zabilježili su još jednu u nizu nelegalnih deponija smeća, na sramotu grada Sarajeva. Na prilazu groblja Vlakovo zatekli smo razbacano smeće. Na sreću krkana i papaka, a na nesreću okoliša, zdravog i civiliziranog življenja, ubrzo će proljeće pa će zelen prikriti trajno ukorijenjen primitivizam u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Više...

akcija2Zacrtani ciljevi za 2013.godinu završeni su sa polovičnim uspjehom, ocijenjeno je od strane vodstva BeEco-a.  Naime, jedan od projekata "Dan drveta" nije zaživio svoju prvu godinu kako je planirano te se aktivnosti prolongiraju i pozivaju zainteresovani za aktivno sudjelovanje u narednoj godini

Više...

reaplesČlanica udruženja BeEco, dvanaestogodišnja Rea Sutović i njen plesni partner Deni Alić osvojili su proteklog vikenda u Cazinu i drugo ovogodišnje Državno prvenstvo (od ukupno tri) u kategoriji Juniori 1 u latino i standard plesovima.

Više...

penzioneriPoslije uspješnog savladavanja kamenih vrleti iznad sela Lukavac kod Šabića i zadovoljstva što su kao "iskusni gorani"  posadili stotinjak sadnica Crnog bora (Pino nero), članovi Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo dali su si malo oduška, te na svoj način iskazali radost prelijepom danu i spoznaji da su ostavili nešto za buduće naraštaje

Više...

roendanProtekli vikend članovi BeEca su bili u planinarskom pohodu i akciji čišćenja na pravcu Malo polje-Javornik-Medina bara-Karamustafine čaire-Lokvanjsko jezero, a 30. oktobra zajedno sa članovima Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo održaće akciju pošumljavanja na lokalitetu iznad sela Lukavac

Više...

photoHIKutak za BeEco sporni trenutak

- ispred hotela Holiday Inn - Sarajevo

U ovoj sedmici pored hotela Holiday Inn zabilježili smo ovaj detalj. Na žalost ponekad nam ovakvi detalji promaknu jer smo "navikli" na njih. Koliko je ovakva scena "normalna" i poželjna u centru grada ili bilo gdje drugdje procijenite sami.

Više...

grupnaAkcija udruženja  BeEco, održana 19 i 20. oktobra 2013. godine bila je više nego uspješna. Na dvodnevnoj akciji okupilo se oko 100 volontera i posadilo više od 400 sadnica Crnog bora i smrče (Picea abies) na lokalitetu iznad sela Umoljani koja svojim izgledom trenutno podsjeća na mjesečevu površinu

Više...

sadjenjeUdruženje građana BeEco nastavlja sa aktivnostima pošumljavanja južnih padina Bjelašnice te poziva da 19. i 20. oktobra 2013. godine učinite dobro djelo i posadite drvo sa željom da jednog dana “BeEco šuma” omogući čist zrak za sve generacije Kantona Sarajevo a i šire.

Više...

sviUdruženje BeEco je 05. oktobra organizovao svoj prvi Festival gljiva na području Igmana i Bjelašnice gdje su uz stručnu pomoć prof. Mustafe Šalaka, vrsnog poznavaoca gljiva, održali školu u prirodi za BeEco aktiviste

Više...

kanalizacija

Kutak za BeEco sporni trenutak

- Bjelašnica - Igman

Protekli vikend u šetnji na potezu Bjelašnica - Igman, na trasi gdje su polagane kanalizacione cijevi, primjetili smo cijevi koje su ostavljene otkopane, te kanalizacija direktno odlazi u zemlju i naniže prema slivu pitke vode za Sarajevo.

Više...

osisaksamokKutak za BeEco sporni trenutak

- OŠ Isak Samokovlija - Sarajevo

Sve više je loših primjera nemara prema okruženju gdje živimo. Vašoj pažnji preporučujemo ovaj put scenu koja je zapela za oko mnogim roditeljima čija djeca pohađaju Osnovnu školu Isak Samokovlija, Sarajevo.

Više...

volontiranjejekulObavještavamo Vas da će 19. i 20.10.2013.godine (subota-nedjelja), svi osvješteni građani Kantona Sarajevo, članovi i volonteri našeg udruženja, učiniti dobro djelo i posaditi drvo, sa željom da će nekog dana, nekog jutra, to drvo podariti čist zrak, zdravu vodu, sjaj u očima, elan za životom, radost u srcu našoj djeci, našim unucima, potomcima naše lijepe domovine BiH.

Više...

smece-nsarajevoKutak za BeEco sporni trenutak

- Neispravna korpa za smeće - ulaz u zgradu Pošte - Novo Sarajevo

Sa nemarnim odnosom prema okolini u kojoj živimo susrećemo se svakodnevno u našim šetnjama po gradu, okolnim naseljima i prirodi. Vašoj pažnji preporučujemo još jedan primjer nemara koji smo zabilježili na području Novog Sarajeva (Socijalno).

Više...

ggisreckNa lokalitet pošumljavanja izašao je expertni tim BeEco i JKP Šume gdje je konstatovano da je primljeno više od polovine sadnica zasađenih tokom prošle i ove godine na južnim padinama Bjelašnice, što je ogroman uspjeh.

Više...

photohose
Kutak za BeEco sporni trenutak

- Parking kod samoposluge "Hoše" - Socijalno

Sa nemarnim odnosom prema okolini u kojoj živimo susrećemo se svakodnevno u našim šetnjama po gradu, okolnim naseljima i prirodi. Vašoj pažnji preporučujemo još jedan primjer nemara koji smo zabilježili na području Novog Sarajeva (Socijalno). 

Više...

otpagrbavicaFoto kritika ekološkog nemara

- Grbavica, Sarajevo 


U našoj fotogaleriji pogledajte primjere ekološkog nemara kojem smo svjedoci u našim svakodnevnim šetnjama po gradu, okolnim naseljima i prirodi. Ovaj put izdvajamo dva primjera nemara koji smo zabilježili na području Grbavice.  

Više...

obilezavanje3U subotu 13.VII 2013. je svečano otvorenje BeEco staze na potezu šetnice Hotel Maršal - Štinji do - skijaška staza Kolijevka – Josipova staza 

Više...

markacijaU nedjelju, 30.VI 2013. udruženje planira markaciju planinarske staze na dijelu "Kolijevka" do "Josipove staze"

 

Više...

1005570 10151422674197343 221529054 nNastavak akcije "Zasadi svoje prvo drvo" u sklopu akcije „Pošumljavanje južnih padina Bjelašnice” predviđen je za 16.06.2013. godine

 

Više...

1005570 10151422674197343 221529054 nU nedelju 09.06. 2013. godine BeEco aktivisti su okviru akcije  „Pošumljavanje južnih padina Bjelašnice” sadili na lokalitetu iza sela Umoljani

 

 

Više...

volontiranjejekulUdruženje BeEco 09.06. 2013. godine organizuje nastavak akcije "Zasadi svoje prvo drvo" u sklopu akcije „Pošumljavanje južnih padina Bjelašnice”.  Za akciju je osigurano sjemenje Crnog bora sa certifikatom o kvaliteti Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

  

  

Više...

ljutarijekaMirni protest ljubitelja prirode i okoliša ispred ambasade Slovenije i federalnog Ministarstva za zaštitu okoliša povodom izdavanje okolišne dozvole za gradnju tri hidrocentrale na rijeci Ljuta zakazan je za četvtak, 6. 6. 2013. u 15,00 sati ispred Vijećnice (park kod Bentbaše)

Više...

Akcije za oktobar 

•      05. X 2013. - Škola u prirodi - "Festival gljiva Bjelašnica 2013"
Prvi Festival gljiva na području Igmana i Bjelašnice. Prof. Mustafa Šalaka, vrsni poznavaoc gljiva održao školu u prirodi za BeEco aktiviste

Više o akciji


•        19. i 20.X 2013. - Akcija Zasadi svoje prvo drvo u oktobru 

- Prvog dana, 19.10. u selu Tušila, koje je smješteno u podnožju planine Visočice, na petnaestak minuta hoda od planinarskog doma PD“Treskavica“, planirano je posaditi trogodišnje sadnice Crnog bora (Pino Nero).

 - Drugog dana, 20.10. iznad sela Umoljani, na južnim padinama Bjelašnice, planirano je saditi trogodišnje sadnice Crnog bora.

 Više o akciji


  

Akcije u pripremi

•       "Dan drveta"

•       Obilježavanje staze do Lokvanjskog jezera 

•       Čišćenje rijeke Rakitnice

 

 - više informacija uskoro

 

 

 

 

pps-logo

Planinarski Savez Bosne i Hercegovine

www.psbih.ba

DSC 1034

Udruženje BeEco je tokom vikenda 18. i 19. 05. 2013. realizovalo akciju „Zasadi svoje prvo drvo” u sklopu akcije pošumljavanja južnih dijelova Bjelašnice, iza sela Umoljani. Akciju pošumljavanja su pored članova i volontera podržali i učenici iz eko sekcija osnovih škola Silvije Strahimir Kranjčević te Isak Samokovlija.

 

  

 

Više...

naslovnaU subotu, 10.XI 2012. godine BeEco je u sklopu akcije "Pošumljavanje južnih dijelova Bjelašnice" organizovao pošumljavanje iznad sela Umoljani /općina Trnovo/. Sadnice Crnog bora /Pinus nigra/ posađene su na obroncima iznad sela Umoljani uništenih erozijom kojima usljed daljih vremenskih neprilika prijeti potpuna ogoljenost tla.

  

  

Više...

stinjido2


Akcija pošumljavanja južnih dijelova Bjelašnice aktivista i volontera BeEca na lokalitetu Štinji do

 

 

 

 

 

 

Više...

 

ilidza-IUS2ekokutak

kutakza aktualn trenutakFoto kritika ekološkog nemara

- Internacionalni univerzitetski centar, Ilidza
 

 

 

 

 - Dolac Malta, Sarajevo

 

 

 

 

 

 

 

  Bijela tabija, Sarajevo

 

  172969  sadnica 

   1. Odabranu sadnicu iz rasadnika potrebno je pravilno transportovati do mjesta sađenja.

 VolonteriOS029  DSC 1109 

   2. Odabrati pogodno mjesto i iskopati dovoljno duboku rupu.

gigi 

   3. Za kopanje rupe je najbolje koristiti šiljasti metalni predmet.   

belinda 

   4. U pripremljenu rupu ubaciti sadnicu ili sjemenke Crnog bora i prekriti zemljom. 

sadnja 

   5. U završnoj fazi bitno je provjeriti da je zemlja dobro nabijena oko korijena sadnice, potom sadnicu zaliti vodom.

Udruženje građana BeECO je asocijacija dobrovoljno udruženih građana za zaštitu okoliša sa sjedištem u Sarajevu osnovana 2012. godine. Broji više od 75 aktivnih članova, ekologa i gorana te više od 250 volontera koji povremeno učestvuju u akcijama. Osnovni cilj je putem različitih projekata podstaći građane da se uključe u projekte koji će doprinijeti očuvanju okoliša, prirodnih ljepota planina i rijeka te podsticanja aktivnog boravka u prirodi.

Misija

Odlučno i stručno poticati i promicati odgovoran odnos zajednice prema prirodi i okolišu. Aktivno prateći okolišnu problematiku ali i pozitvne primjere u BiH i u regionu, unapređivati i poboljšavati vlastite programe djelatnosti i njihovu realizaciju.

Vizija

Stalnim razvojem postati održivo društvo koje ekološki djeluje na lokalnom i globalnom nivou na principu dobrovoljne aktivacije građana. Putem aktivne suradnje sa građanima i  relevantnim vladinim i nevladinim organizacijama čuvati prirodu i okoliš u cilju postizanja visokog kvaliteta života nas samih ali i budućih generacija.